Bayramın tadını kaçırdılar... Elektriğe büyük zam!

Üretim maliyeti ile tarife arasındaki fark her geçen gün artarak büyüyor. 1,26 TL den satılan elektriğin maliyeti ne yazık ki 2,41 TL çıkıyor. Artan maliyet baskısı sonucu 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren yeni zamlar söz konusu. Yetkilerden gelen açıklamalarda bayramda elektriğe büyük bir zam yapılacağı yönünde ağırlık basıyor.

Büyütmek için resme tıklayın

ELEKTRİĞE BÜYÜK ZAM

Ocak ayında ve Nisan’ da yapılan elektrik zamları sonrası maliyetlerde değişen rakamlar yeni zammın kapıda olacağını bildiriyor.  Özellikle mesken abonelerindeki üretim maliyetlerinin artması, elektrikte yeni güncellemeleri ön plana çıkarıyor. Elektrik üretim maliyeti ile satış fiyatı arasındaki yüzde 92 lik fark, aynı fiyatlar ile durumun sürdürülemez halde olduğun gösteriyor. Enerji Piyasası Uzmanı olan Çağada Kırım, normal şartlarda sektör için düşünülen zammın Temmuz ayında gerçekleşeceğini ifade ederken, maliyet satış fiyatındaki makasın açılması bu zammı gerekli kılıyor. Temmuz ayında yapılacak olan zammın Mayıs ayına çekilmesi büyük olası gibi gözüküyor. İfadelerini kullandı.

Maliyetler Her Geçen Gün Katlanarak Artıyor


Şu an için meskenlerde düşük tüketim sağlandığında satış fiyatı kilovatsaat (kWh) başına 1,26 TL gerçekleşirken, üretim maliyeti 2,41 TL civarında gerçekleştiğini belirten Kırım, maliyetlerdeki artışların bu şeklide devam etmesi durumunda, yapılan zammın kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Ağustos ayında elektrik üretim maliyetinin 3,54 TL tutara çıkacağını aktaran Kırım, bu durum arada olun farkın %92 den daha yukarı yönlü hareketi ile %181 lere çıkacağını dile getirdi. Zammın daha ileri tarihlerde yapılması halinde oranın katlanarak artacağını ve bunun sonuncunda büyük bir zammın kapıda olacağının da altını çizdi.

Elektrik üretimindeki farklar şu şekilde ön plana çıkıyor.

Meskendeki düşük tüketim halinde maliyet             2,41 TL iken tarife 1,26 TL, fark ise %92

Meskendeki yüksek tüketim halinde maliyet            2,41 TL iken tarife 1,89 TL, fark ise %28

Sanayi kesiminde tüketim                                         2,45 TL iken tarife 2,74 TL, fark ise -%11

Tarımsal alanda tüketim                                           2,35 TL iken tarife 2,35 TL, fark %25

Ticarethanede yüksek tüketim                                  2,64 TL iken tarife 2,74 TL, fark -%4 olarak gerçekleşiyor.  

           

Yapılacak Olan Zam Tüm Aboneleri Kapsayacak


Ocak 2021 tarihinden itibaren standart olarak metreküp başına düşen tutar 1,41 TL den 10,75 TL ye çıktığını ifade eden Kırım, artış oranındaki %600 lük bir durumun söz konusu olduğunu belirtti. Ortaya çıkan tüm maliyetlerin satış fiyatına yansıtılmadığını belirten Kırım, bu durumun sürdürülemez olduğunu ve zammın kaçınılmaz olduğunu belirtti.

30 Nis 2022 - 20:20 Ankara- Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Zam Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Zam Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Zam Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Zam Haber değil haberi geçen ajanstır.